:: جلد 14، شماره 58 - ( پاييز 1397 ) ::
جلد 14 شماره 58 صفحات 64-27 برگشت به فهرست نسخه ها
برنامه ریزی بهینه استوار زنجیره عرضه نفت خام و توسعه بهینه میادین نفتی در شرایط عدم قطعیت: مطالعه موردی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ایران
علی پاپی1 ، میرسامان پیشوایی1 ، آرمین جبارزاده1 ، سیدفرید قادری* 2
1- دانشگاه علم و صنعت ایران
2- استاد دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه تهران ، s.f.ghaderi@gmail.com
چکیده:   (4884 مشاهده)
فعالیت­های صنعت نفت به دو بخش بالادستی و پایین­دستی افراز می­شود. عمده فعالیت‏های بالادستی صنعت نفت عبارتند از اکتشاف و حفاری مخازن نفتی، استخراج نفت­خام و عرضه آن به پالایشگاه­های داخلی و یا پایانه­های صادراتی. در بخش پایین‌دستی صنعت نفت نیز پالایش نفت‌خام و تولید مشتقات نفتی در پالایشگاه­ها انجام می­گیرد. در این تحقیق، بهینه­سازی در فعالیت­های بخش بالادستی صنعت نفت بررسی میشود و مسئله مدیریت زنجیره تأمین نفت‌خام (COSC) مدل‌سازی و حل می­گردد. هدف از تحقیق حاضر، ارائه یک مدل بهینه­سازی ریاضی به‌منظور کمک به تصمیم‏گیری در زمینه بهره­برداری از میادین نفتی و مدیریت زنجیره تأمین نفت­خام است، به‌طوری‌که سود خالص فعلی (NPV) حاصل از تولید و فروش نفت­خام بیشینه گردد. برای این منظور، یک مدل برنامه­ریزی خطی آمیخته (MILP) چند دوره­ای ارائه می­شود که در آن، متغیرهای تصمیم­گیری استراتژیک و عملیاتی از جمله تعیین مکان حفاری چاه­ها، مکان­یابی بوسترها و واحدهای تولید (بهرهبرداری)، نحوه نصب خطوط لوله بین تسهیلات، میزان استخراج نفت­خام و در نهایتً مقدار تولید و عرضه نفت­خام طی دوره­های یک افق زمانی معین، محاسبه می­شود. از آنجا که پارامترهای قیمت و تقاضای نفت­خام در تصمیمات زنجیره تأمین نفت­خام بسیار مهم و تأثیرگذار بوده و مقدار این دو پارامتر معمولاً با عدم­قطعیت­های تصادفی و یا شناختی همراه می­باشند، در مدل MILP پیشنهادی، از رویکرد برنامه­ریزی امکانی استوار (RPP) جهت مواجهه با عدم­قطعیت­­ آن‌ها استفاده ­شده تا ریسک تصمیمات کنترل گردد. در بخش پایانی تحقیق، به‌منظور ارزیابی عملکرد مدل و رویکرد حل پیشنهادی، به مطالعه موردی شرکت ملی مناطق نفت­خیز جنوب ایران پرداخته می‌شود و از نرم­افزار GAMS (CPLEX Solver) جهت اجرای مدل پیشنهادی استفاده می­شود. نتایج عددی، کاربردی بودن بالای مدل MILP ارائه ­شده را نشان می‏دهد که با استفاده از آن می‌توان به بیشینه کردن NPV فروش نفت­خام در افق­های زمانی دلخواه پرداخت. همچنین دو معیار بهینه بودن و امکان‏پذیر بودن نتیجه به‏دست آمده، صحت رویکرد RPP پیشنهادی را در جهت کنترل بهینه عدم­قطعیت تصدیق می­نماید.
طبقه­بندی JEL: C61
کلیدواژه‌ها: زنجیره تأمین نفت­خام، توسعه میادین نفتی، بهینه­‌سازی ریاضی، برنامه­ریزی امکانی استوار، عدم‌­قطعیت

 
واژه‌های کلیدی: زنجیره تأمین نفت خام، توسعه میادین نفتی، بهینه سازی ریاضی، برنامه ریزی امکانی استوار، عدم قطعیت
متن کامل [PDF 1849 kb]   (2339 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدل هاي نفت و گاز
دریافت: 1397/3/11 | انتشار: 1397/9/24 | انتشار الکترونیک: 1397/9/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 14، شماره 58 - ( پاييز 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها