[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
اصول اخلاقی نشریه::
سید جعفر حجازی، مدیر داخلی نشریه::
::
پیشگیری از تقلب در آثار علمی
نویسندگان این فصلنامه ملزم به استفاده از سامانه مشابه یاب سمیم نور  می باشند.
..
COPE
این نشریه از قوانین کمیته اخلاق نشریه  (COPE) پیروی می کند.
..
فرم تعارض منافع
فرم تعارض منافع(Docx-PDF)
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
نظرسنجی
نظرتان در مورد سطح علمي مقالات نشريه چيست؟
سطح علمي بالا
خوب
متوسط
   
..
نظرسنجی
نظرتان در مورد فرايند مقالات دريافتي و پاسخ نهايي مجله چيست؟
سريع پاسخ دريافت مي شود
پاسخ داوري كند است
پاسخ مديرداخلي سريع است
پاسخ مديرداخلي كند است
جوابي نمي گيرم
   
..
راهنمای نویسندگان
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۷ نتیجه برای رحیمی

غلامعلی رحیمی، فاضله خادم، محمد نبی شهیکی تاش،
جلد ۱۰، شماره ۴۰ - ( شماره ۴۰ -بهار۹۳ ۱۳۹۳ )
چکیده

در این پژوهش به تحلیل ساختار انرژی۱۰ صنعت انرژی‌بر (کد ۴رقمی طبقه‌بندی ISIC ) زیرگروه صنعت تولید سایر محصولات کانی غیرفلزی (کد ۲۶) و صنعت تولید فلزات اساسی (کد ۲۷)در دوره ۸۶-۱۳۸۲می‌پردازیم. جهت محاسبه کشش جانشینی بین انرژی موریشیما ، کشش خود قیمتی و متقاطع میان برق خریداری شده، برق تولید شده، گاز طبیعی و گازوئیل، از تابع تجمعی ترانسلوگ استفاده شده است و با توجه به داده‌های پانل، برای تخمین پارامتر در سیستم معادلات همزمان، از روش ISUR بهره برده‌ایم.نتایج بررسی سهم هزینه نشان می‌دهد، مجموع سهم ۴ جزء اصلی انرژی، به طور متوسط، ۸۷ درصد از سهم هزینه انرژی را در اختیار دارند و برق خریداری شده، با داشتن سهمی معادل۶۰درصد از هزینه انرژی، مهم‌ترین جزء انرژی به شمار می‌رود. نتایج کشش متقاطع به این شرح می‌باشد که برق خریداری شده، با ۳ جزء دیگر رابطه جانشینی داشته و با توجه به کشش جانشینی بین انرژی موریشیما، قوی‌ترین رابطه جانشینی و مکملی به ترتیب میان برق خریداری شده- برق تولید شده و گاز طبیعی- برق تولید شده است.


آقا جلال دهنوی، آقا محمد صادق جوکار، آقا عباس فدائی، آقا غلامعلی رحیمی،
جلد ۱۰، شماره ۴۳ - ( زمستان ۱۳۹۳ ۱۳۹۳ )
چکیده

چین در حال حاضر مهم‌ترین کشور جهان در زمینه شکل دادن آینده بازار انرژی و تحولات آتی آن است. تقاضای موجود انرژی این کشور به عنوان بزرگترین مصرف‌کننده انرژی در جهان و تداوم رشد بالای اقتصادی طی دهه‌های اخیر دلالت بر نقش حائز اهمیت این کشور در شکل‌دهی تحولات بازار انرژی دارد. چشم‌اندازهای موجود نشان‌دهنده تداوم رشد بالای اقتصادی و بالتبع تداوم نیاز این کشور به مصرف و واردات انرژی است و از این رو این کشور هدف بسیاری از پروژه‌های صادرات انرژی از جمله صادرات گاز قرار گرفته است. این در حالی است که چین قابلیت تأمین ۹۰ درصد از انرژی مورد نیاز خود را دارد. این کشور، بزرگترین دارنده ذخایر زغال‌سنگ و ذخایر شیل گاز و سومین دارنده بزرگ ذخایر coalbed methane در جهان است و چین با علم به این واقعیت استراتژی‌ای در بازار انرژی مبتنی بر دو رکن یعنی "سیاست توسعه‌ی انرژی‌های پاک‌تر از قبیل انرژی‌های تجدید پذیر و گاز طبیعی و دوم "ایده تاریخی خودبسندگی" دنبال می‌کند که نتیجه آن تلاش‌های گسترده برای تأمین انرژی از ذخایر داخلی است. در این مطالعه به بررسی تحولات در بازار گاز چین واثرات آن بر بازار گاز در سطح جهان پرداخته می‌شود. نتایج مبین آن است که طی سال‌های آتی سهم گاز در سبد انرژی چین افزایش قابل ملاحظه‌ای خواهد یافت. این مسئله به معنای افزایش واردات گازِ چین نیست و بالعکس با توجه به سیاست چین در بازار انرژی باعث افزایش قابل ملاحظه تولید گاز غیرمتعارف و در نتیجه کاهش حجم واردات گاز توسط چین و بالتبع متناسب با کاهش واردات چین قیمت گاز در منطقه‌ی آسیا- پاسفیک کاهش خواهد یافت. اتفاقی که در بازار آمریکا در سال ۲۰۰۶ رخ داد و بسیاری از معادلات بازار گاز از جمله الگوی تجارت بر هم خورد و از آن به عنوان انقلاب نخست در بازار گاز یاد می‌شود. نتایج این مطالعه نشان‌دهنده قریب الوقوع بودن دومین انقلاب در بازار گاز این بار توسط اژدهای انرژی چین است.


دکتر علی اکبر ناجی میدانی، آقای غلامعلی رحیمی،
جلد ۱۱، شماره ۴۶ - ( پاييز ۱۳۹۴ )
چکیده

ایران با داشتن حدود ۶/۳۳ تریلیون متر مکعب گاز (۱۸ درصد از کل ذخایر گاز جهان) اولین کشور دارنده ذخایر گازی در جهان است که با توجه به موقعیت خاص استراتژیک خود در منطقه خلیج فارس، می‌تواند در آینده نقش بسیار حیاتی در معادلات انرژی جهان ایفاء نماید. سیاست انتقال گاز از طریق ترکیه به اروپا، همکاری دو جانبه در بخش گاز با ارمنستان، واردات گاز از ترکمنستان و در نهایت انجام مذاکرات مربوط به خط لوله گاز صلح با پاکستان و هند (و احتمالا درآینده با چین) نمونه‌های روشن توسعه و رشد صنعت گاز ایران به شمار می‌رود. لذا  در این راستا مطالعه دقیق و اولویت‌بندی بازارهای صادرات گاز طبیعی کشور، امری لازم و ضروری می‌باشد.

این مطالعه با در نظر گرفتن دو وضعیت کوتاه مدت (تداوم روند جاری تحریم‌ها-وضع موجود) و  بلند مدت (سناریوهای بدبینانه، واقع‌گرایانه و مطلوب) و بر اساس معیارهای ۴ گانه شامل: ظرفیت واردات، محدودیت‌های فنی و محیطی- ژئوپلیتیک، اراده سیاسی همکاری گازی با ایران و هم‌چنین مقاومت در برابر فشارهای سیاسی خارجی، صورت گرفته است. با توجه به این واقعیت که در حال حاضر اقتصاد بعد امنیتی نیز یافته، توجه به مقوله اراده سیاسی در هرگونه رویکرد همگرایانه، ضروری‌تر از توجه صرف به عوامل اقتصادی است و این نکته در مطالعه پیش‌رو‌ مدنظر قرار گرفته است.

بر اساس نتایج این مطالعه، در وضعیت کوتاه مدت (تداوم روند جاری تحریم‌ها) و بر اساس معیارهای چهارگانه مذ‌کور، در مورد بازارهای صادراتی گاز طبیعی ایران، به ترتیب بازارهای ترکیه، پاکستان (مسیر شرقی)، چین و عراق- سوریه (مسیر غربی-پرشین پایپ) به‌عنوان اولویت‌های چهار‌گانه‌ی ایران تعیین می‌شوند. هم‌چنین در وضعیت بلند مدت، با در نظر گرفتن سه سناریو الف) حفظ وضعیت موجود و پیش‌بینی ورود منابع گازی نامتعارف، ب) توافق برای توقف و حداقل کاهش تدریجی تحریم‌ها و پیش‌بینی ورود منابع گازی نامتعارف وج) حذف سریع تحریم‌ها و موانع فنی(تولید ال‌ان‌جی) و پیش‌بینی ورود گسترده منابع گازی نامتعارف، چشم‌انداز اولویت‌های بلند‌مدت بازارهای گاز طبیعی ایران ترسیم می‌گردد.

طبقه‌بندی JEL:H۴۳, Q۳۴, L۹۵

کلید واژه‌ها: اولویت، بازارهای صادراتی، گاز طبیعی، ال‌ان‌جی، ایران، ژئوپلیتیک، اراده سیاسی


آقای غلامعلی رحیمی، آقای علی اکبر ناجی میدانی،
جلد ۱۲، شماره ۵۱ - ( زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده

با توجه به رخداد‌ها و روندهای نوین اقتصاد انرژی جهانی، گاز طبیعی یکی از کالاهای استراتژیک است که دارندگان منابع آن می‌توانند از گاز برای تأثیر‌گذاری بر معادلات جهانی به نفع خود استفاده نمایند. در این راستا تشکیل مجمع کشورهای صادرکننده‌ گاز (GECF) که جمهوری اسلامی ایران در ایجاد آن نقش اساسی داشت، از مهم‌ترین تحولات بین‌المللی در عرصه جهانی گاز در سال‌های اخیر محسوب می‌شود. این مجمع برای حضور مؤثر در بازار گاز و جهت‌دهی به تحولات آینده این  بازار با محدودیت‌ها، مسایل و مشکلات مختلفی مواجه است. در عین حال از مزایا و نقاط قوت مناسبی نیز برخوردار می‌باشد.

حال سوال اصلی این است که ایران برای حضور فعال و مؤثر خود در این مجمع می‌بایست چه راهبردها و استراتژی‌هایی را مدنظر قرار دهد؟ مقاله‌ی حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی بر گرفته از مدل تحلیلی چند متغییره مونتلی در مورد عوامل مؤثر در همگرایی اقتصادی سازمانی، در صدد پاسخ به این سوال می‌باشد. جمهوری اسلامی ایران با توجه به این محدودیت‌ها و امکانات، می‌باید چالش‌های درونی مجمع را شناسایی نموده و براساس توانایی خود، راهبردهای حضور فعال در مجمع را طراحی کند.

نتایج تحقیق به‌طور کلی بیانگر آن است که عضویت ایران در مجمع کشورهای صادرکننده‌ی گاز هم ماهیت سیاسی دارد و هم ماهیت اقتصادی. اقتصادی از این منظر که درآمد حاصل از فروش گاز سبب افزایش درآمدهای ارزی ایران می‌شود و سیاسی از این منظر که این افزایش درآمد سبب افزایش توانایی ایران در پی‌گیری اهداف سیاست خارجی خود به دلیل افزایش وابستگی متقابل جهانی به عرضه انرژی ایران و جلوگیری از بازگشت تحریم‌ها خواهد شد. در این راستا با شناخت رقبا و بررسی نقاط قوت و ضعف آنها، استراتژی‌ها و راهبردهای مؤثر جهت تأثیرگذاری بیشتر و بهتر ایران در مجمع و همچنین بازار جهانی گاز تدوین شده است.


غلامعلی رحیمی، هانیه اسکندری، محمدامین احمدی،
جلد ۲۰، شماره ۸۲ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده

این مطالعه به بررسی و تبیین رابطه بلندمدت بین مصرف انرژی پاک (هسته­ای و تجدیدپذیر) و انرژی غیرپاک (انرژی فسیلی) و رشد اقتصادی با استفاده از داده­های پانل طی دوره­ای ۲۰۲۰-۱۹۸۰پرداخته است. به منظور بررسی رابطه بین متغیرها در بلندمدت از آزمون علیت پانلی استفاده شده است. نتایج تجربی نشان­دهنده­ی وجود رابطه هم­جمعی بین متغیرها است. براساس نتایج بدست آمده، کشش درآمدی مصرف انرژی هسته­ای، مصرف انرژی تجدیدپذیر و مصرف سوخت­های فسیلی بین صفر و یک قرار داشته که بیان­گر این می­باشد که انرژی هسته­ای، تجدیدپذیر و سوخت­های فسیلی برای  کشورهاکالایی ضروری به شمار می­رود. همچنین با افزایش یک درصد مصرف انرژی هسته­ای، مصرف انرژی تجدیدپذیر و مصرف سوخت­های فسیلی تولید ناخالص داخلی به ترتیب به میزان ۰۶۹/۰ درصد، ۱۷۶/۰درصد و  ۳۹۸/۰الی ۷۴۹/۰درصد افزایش می­یابد. تجزیه و تحلیل علیت در کوتاه­مدت حاکی از وجود رابطه­ی علی دو طرفه در کوتاه­مدت بین مصرف انرژی فسیلی با رشد اقتصادی، مصرف انرژی هسته­ای و انرژی تجدیدپذیر است. همچنین نتایج حاکی از وجود رابطه­ی علی یک طرفه بین مصرف انرژی تجدیدپذیر و رشد اقتصادی نیز می­باشد. همچنین در بلند مدت رابطه­ی علی دو طرفه از رشد اقتصادی، به مصرف انرژی سوخت­های فسیلی و مصرف انرژی تجدید پذیر و رابطه علی یک طرفه از رشد اقتصادی به مصرف انرژی هسته­ای برقرار است.
کلید واژه: سوخت فسیلی، انرژی پاک، رشد اقتصادی، علیت پانلی
طبقه‌بندی JEL: Q۴, K۳۲, P۲۸, P۲۸, C۳۳, O۱۳, Q۴۳
 
غلامعلی رحیمی، ملیکا آشوری،
جلد ۲۰، شماره ۸۳ - ( زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده

در این مقاله به بررسی اثر نوسانات قیمت نفت بر رشد اقتصادی ایران می‌پردازیم. داده های پژوهش فصلی و از سال ۱۳۷۰:۱ الی ۱۴۰۰:۴ میباشند. بـه ایـن منظـور ابتـدا شـاخص بی ثباتی قیمت نفت از طریق مدل GARCH برآورد، سپس روابط متقابل متغیرهای مـدل بـا استفاده از روش خودرگرسیون بـرداری [۱]بررسـی و در ادامـه رابطـه ی بلندمـدت بـین متغیرها نیز با استفاده از روش هم‌انباشتگی جوهانسن- جوسیلیوس استخراج شده است. بر اساس توابع عکس العمل آنی، تکانه ی قیمت نفت تأثیر منفی بر تولیـد داشـته است . هـمچنـین بـا توجـه بـه رابطه ی بلندمدت برآورد شده طی دوره ی زمانی مورد مطالعه، متغیرهای مخارج مصرفی بخـش خصوصی، سرمایه گذاری و خالص صادرات، تأثیر مثبت و معنی داری بر تولیـد ناخـالص داخلـی داشته اند که این نتایج با مبانی نظری تحقیق سازگارند. در بلندمدت متغیر قیمت نفت تأثیر مثبت و بی ثباتی قیمـت نفت تأثیر منفی بر تولید ناخالص داخلی داشته اند. با توجه به وابستگی شدید اقتصاد کـشور بـه نفت و درآمدهای نفتی، نتایج مذکور قابل قبول میباشند. همچنین از نتایج دیگر تحقیق این است که اثر افزایش قیمت نفت در تمام موارد معنی دار و بیشتر از اثر کاهش قیمت نفت بوده است. همچنین نتایج نشان میدهند که شوک پولی در کنار شوک قیمتی نفت اثر قابل توجهی بر تولید ناخالص داخلی دارند.

واژگان کلیدی:
بی ثباتی قیمت نفت، تولید ناخـالص داخلـی، هـم انباشـتگی جوهانـسن جوسیلیوس،  ، مدل گارچ

: JEL طبقه بندی
۳۲ , Q۴۳E
 
[۱] VAR

غلامعلی رحیمی، مجتبی حسینی، محمد جمور، محمدامین احمدی،
جلد ۲۱، شماره ۸۴ - ( بهار ۱۴۰۴ )
چکیده

:امروزه موضوع جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی به‌عنوان یک راهکار و راهبرد اساسی برای رشد اقتصادی کشورها در سطح بین‌الملل مطرح می‌شود. بنابراین شناسایی عوامل اثرگذار برجذب سرمایه مستقیم خارجی در این شرایط مورد اهمیت واقع می‌شود. مسئله این تحقیق شناسایی عوامل مؤثر برجذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی با تأکید بر عامل وجود سوخت‌های فسیلی یا منابع تجدید ناپذیر انرژی در کشور جذب‌کننده سرمایه هست. این موضوع ازآن‌جهت اهمیت دارد که برای کشورهای منتخب نشان می‌دهد هدف سرمایه‌گذاران خارجی از سرمایه‌گذاری در این کشورها به سبب وجود منابع تجدید ناپذیر انرژی به این کار جذب‌شده‌اند یا اینکه عوامل دیگری بر این عامل پیشی گرفته است. روش پاسخ به این مسئله از طریق مدل خود رگرسیون برداری پانل (p-var)  برای ۴۵ کشور منتخب جهان هست. کشورها به‌گونه‌ای انتخاب‌شده‌اند که تعدادی از آن‌ها دارای منابع فسیلی‌اند و تعدادی فاقد آن‌ها می‌باشند. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که از ۴ عامل و انگیزه سرمایه‌گذاری که طبق مبانی نظری انگیزه‌های بازاری، منابع، بهره‌وری و مالی می‌باشند، عامل منابع تأثیر چندانی بر انگیزه سرمایه‌گذاران در سرمایه‌گذاری نداشته و عامل اصلی برای تصمیم سرمایه‌گذاری انگیزه‌های بازاری است.

طبقه‌بندی  JEL: F۲۱،Q۳۷  ،C۳۲ ، C۳۳


 



صفحه 1 از 1     

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی Quarterly Energy Economics Review
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4699